HOME OVER DOLFIJNEN ORKA MORGAN ECHT WAAR! DOLFINARIUM WAT KUN JIJ DOEN?

De zee is heel belangrijk voor onze toekomst!


Al ruim 30 jaar geniet ik van het onderwaterleven. Al die verschillende vissen met geweldig mooie kleuren. Zeepaardjes, zo klein en goed gecamoufleerd, dat zij met het blote oog bijna niet te zien zijn. Ik heb met hamerhaaien gezwommen. Ik heb een walvishaai gezien en natuurlijk dolfijnen.

De oceanen zijn vergeten door mensen. We vervuilen de oceaan alsof het een prullenbak is die nooit vol raakt. We vissen zoveel vis uit zee, dat het lijkt alsof er voor altijd genoeg van is. Helaas raken de oceanen steeds leger.

Veel walvissen, dolfijnen en andere zeedieren eten vis om te kunnen leven. Zij kunnen soms niet meer genoeg vis vinden. Wetenschappers zeggen dat dolfijnen zelfs ruzie hebben over van wie de vis is. Ze jagen andere dolfijnen weg.

Sommige landen hebben actie ondernomen. Zij hebben delen van de zee beschermd: je mag er niet vissen. Dit heeft tot gevolg dat het onderwaterleven daar heel rijk is. Er zijn veel planten en veel vissen. In deze beschermde zeeën worden planten niet door vissersnetten uit de bodem getrokken en zijn vissen veilig. Vissen kunnen daar hun jongen voortbrengen. Er zijn immers goede schuilplaatsen. Helaas is nog maar 2 % van alle oceanen op aarde beschermd, dus dat is heel erg weinig.

De oceanen en zeeën worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Veel mensen denken dat alleen bomen zuurstof maken. Plantjes in de zee doen dit echter ook. 70 % van de zuurstof op aarde komt uit zee.

De Sea First Foundation wil graag meer beschermde gebieden. Zo kan de zee een beetje bijkomen en weer gezond worden. Daarom vertellen wij mensen hoe belangrijk de zeeën en oceanen zijn, niet alleen voor dolfijnen, maar ook voor ons mensen.

Veel plezier met het lezen van het boekje over dolfijnen!

Dos Winkel
Onderwaterfotograaf en oprichter Sea First Foundation
Dos Winkel

www.seafirst.nl
www.dolfijneninzee.nl
Contact: info@dolfijneninzee.nl
Copyright: Sitewise Webmedia