HOME OVER DOLFIJNEN ORKA MORGAN ECHT WAAR! DOLFINARIUM WAT KUN JIJ DOEN?

Het plan voor vrijlating


Een orka als Morgan kun je niet van de ene op de andere dag vrijlaten zonder begeleiding. Daarom hebben orka deskundigen vanuit de hele wereld samen met andere mensen een plan bedacht. Een aantal van deze deskundigen is vroeger orka trainer geweest. Omdat zij van deze dieren houden en hen respecteren, hebben zij jarenlang orka’s bestudeerd in de vrije natuur. Deze onderzoekers weten inmiddels zoveel, dat zij kunnen helpen Morgan weer terug te plaatsen bij een groep orka’s van wie ze familie is.

De uitvoering van het plan om Morgan bij haar moeder terug te brengen kan 1 tot wel 4 jaar duren. Eerst zal Morgan moeten leren weer in vrijheid te leven. Hiernaast zie je een voorbeeld van hoe dat het beste kan (de orka's zijn in werkelijkheid natuurlijk veel kleiner ten opzichte van de bergen). In een grote baai of zeekooi, waar ook vissen doorheen kunnen zwemmen, kan Morgan weer op kracht komen en goed leren zwemmen. In het begin zal ze nog dode vis krijgen door een lange pijp in het water, zodat zij deze vis niet van mensen lijkt te krijgen. Op termijn zal Morgan levende vis weer herkennen als eten en daarop gaan jagen. Stapje voor stapje wordt Morgan natuurlijk gedrag aangeleerd en wordt het contact met mensen afgeleerd. Na een tijd zal Morgan ‘uitstapjes’ mogen maken uit de grote zeekooi of afgezette baai.

Middels een zender kan ze vanuit de satelliet worden gevolgd. Zo weten we precies waar Morgan is. Morgan zal andere dieren leren kennen en natuurlijk orka's. Dan is het wachten tot haar familie in de buurt is, zodat ze kunnen worden samengebracht. Des te sneller Morgan in Noorwegen kan beginnen aan haar 'vrijheidslessen', des te groter de kans op een succesvolle vrijlating!
(de orka's in deze afbeelding hebben natuurlijk niet de ware grootte)

www.seafirst.nl
www.dolfijneninzee.nl
Contact: info@dolfijneninzee.nl
Copyright: Sitewise Webmedia