HOME OVER DOLFIJNEN ORKA MORGAN ECHT WAAR! DOLFINARIUM WAT KUN JIJ DOEN?

SOORTEN DOLFIJNEN IN DE NOORDZEE


Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen. De kleinste is de Havisidedolfijn van iets meer dan een meter. De grootste is de zwaardwalvis, ofwel de orka. In de Noordzee leven verschillende dolfijnen en tandwalvissen, zoals de bruinvis, de tuimelaar, de witsnuitdolfijn en de orka.

De bruinvis is eigenlijk geen dolfijn, maar wel (net als de dolfijn) een kleine tandwalvis. Zij wegen meestal 45-60 kg, maximaal tot wel 90 kg wegen. Mannetjes zijn iets kleiner dan vrouwtjes. Ze worden 1,35 tot maximaal 1,90 meter lang. Bruinvissen hebben geen "meloen", zoals de meeste dolfijnen en ook geen sikkelvormige rugvin zoals de dolfijnen, maar een kleine driehoekige rugvin. Bruinvissen verschillen verder van dolfijnen door hun spatelvormige tanden. Bruinvissen maken, net als dolfijnen, gebruik van sonar. Ze eten kleine, in scholen levende vissen zoals haring. Ze leven meestal solitair, ofwel alleen. Soms leven zij in groepen, bijvoorbeeld om samen vis te vangen.

Vroeger kwamen tuimelaars hier ook veel voor, nu zie je hen nog maar zelden. Net als de bruinvis is de tuimelaar een tandwalvis. Zij behoren wel tot de familie dolfijnen. Deze dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis, zo'n 8 kilo per dag. Tuimelaars komen voor in alle zee├źn van de wereld.

Heel af en toe kun je de witsnuitdolfijn zien in de Noordzee. Eigenlijk leven zij liever in dieper water. Ook de witflankdolfijn wordt wel eens gespot. De afgelopen jaren worden er steeds vaker orka's gezien in de Noordzee.

www.seafirst.nl
www.dolfijneninzee.nl
Contact: info@dolfijneninzee.nl
Copyright: Sitewise Webmedia