HOME OVER DOLFIJNEN ORKA MORGAN ECHT WAAR! DOLFINARIUM WAT KUN JIJ DOEN?

Marien biologe Judith


Als klein meisje was ik al gek op dieren en de natuur. In de bibliotheek was ik dan ook heel blij met mijn eerste boek van Patrick Lagrou 'Het dolfijnenkind'. Ik wilde net zo bijzonder zijn als het dolfijnenkind Marijn en een speciale band hebben met dolfijnen. Ik wilde dicht bij dolfijnen zijn en dolgraag dolfijnentrainer of dolfijnenonderzoeker worden. Toen ik 16 was, stond ik voor de eerste keer oog in oog met een dolfijn in het Dolfinarium van Harderwijk.

Mijn interesse in dolfijnen, walvissen en de zee is altijd gebleven. In 2009 heb ik een studie over Japan gedaan en, zoals dat heet, mijn 'Master' behaald. Mijn eindwerk ging over de gruwelijke Japanse walvisjacht.

Toevallig schreef Patrick Lagrou in 2007 ook een prachtig en avontuurlijk boek over de dolfijnenjacht in Japan. Ik keek terug op hoe ik als 10-jarig meisje ‘Het dolfijnenkind’ las en hoe dit boek mijn leven had beïnvloed. Dat er nu ook een boek was over de dolfijnenjacht, waar ik zelf een jaar lang onderzoek naar had gedaan!

Tijdens mijn studie Milieuwetenschappen richtte ik samen met onderwaterfotograaf Dos Winkel in 2010 de Sea First Foundation (SFF) op, waarvan ik voorzitter werd. SFF heeft als doel mensen bewust te maken van het belang van de zee en de problemen die zich erin afspelen.

Vroeger ging ik naar dolfijnenshows en wilde ik dolfijnentrainer worden. Ik wist eigenlijk niets van dolfijnen en dacht dat dolfijnen het leuk vonden om op te treden voor mensen. Ik heb er toen nooit aan gedacht dat zij liever in vrijheid leven bij hun familie in zee.

Nu weet ik dat een dolfinarium alleen maar heel veel geld wil verdienen. Ik bestudeer van alles over de zee om dolfijnen te helpen. Dolfijnen in de natuur, maar ook in dolfinaria waar zij gevangen zitten.

Als ik per se dolfijnen wil zien, kijk ik liever een mooie documentaire. Of ik spaar wat langer, zodat ik hen in zee kan zien.

Je mag wilde dieren niet opsluiten en rare kunstjes laten doen voor het plezier van mensen. Dansende beren en apen mogen gelukkig ook niet meer. Waarom dan dolfijnen nog wel?

Judith Wouters
Marien biologe

www.seafirst.nl
www.dolfijneninzee.nl
Contact: info@dolfijneninzee.nl
Copyright: Sitewise Webmedia